Pierniczenie czas zacząć! Pierniczki mogą być
świetną ozdobą na choinkę, ale przede wszystkim są pyszne, zarówno po
upieczeniu jak i później; dobrze się przechowują. Sam przepis jest prosty i
szybki w wykonaniu: ciasto wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrawać
dowolne kształty :)
- 50 dag mąki
- 15 dag cukru pudru
- 10 dag miodu
- 12 dag masła
- 1 jajko
- 1 dag sody oczyszczonej
- 2 łyżki stołowe przypraw korzennych
Miód,
masło, przyprawy i cukier podgrzać w
garnuszku, a następnie przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić (jeżeli ciasto będzie za gęste należy dodać 1/4 szklanki mleka). Wałkować
na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pierniczki
dekoracyjne - bezpośrednio przed pieczeniem powierzchnię pierniczka należy
posmarować roztrzepanym jajkiem; przykleić cukrowe perełki, orzechy itp.
wciskając je w ciasto.
Piec
około 10 minut w temperaturze 160ºC.
Lukrować
lub dekorować po upieczeniu.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz