piątek, 9 grudnia 2016

GINGERBREAD COOKIES


Pierniczenie czas zacząć! Pierniczki mogą być świetną ozdobą na choinkę, ale przede wszystkim są pyszne, zarówno po upieczeniu jak i później; dobrze się przechowują. Sam przepis jest prosty i szybki w wykonaniu: ciasto wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrawać dowolne kształty :)



  • 50 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru 
  • 10 dag miodu 
  • 12 dag masła 
  • 1 jajko
  • 1 dag sody oczyszczonej
  • 2 łyżki stołowe przypraw korzennych 

Miód, masło, przyprawy i cukier  podgrzać w garnuszku, a następnie przestudzić. Dodać pozostałe składniki i  wyrobić (jeżeli ciasto będzie za gęste należy dodać 1/4 szklanki mleka). Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pierniczki dekoracyjne - bezpośrednio przed pieczeniem powierzchnię pierniczka należy  posmarować roztrzepanym jajkiem; przykleić cukrowe perełki, orzechy itp. wciskając je w ciasto.

Piec około 10 minut w temperaturze 160ºC.

Lukrować lub dekorować po upieczeniu.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz